DE FLORA & FAUNA

In het tropisch regenwoud leven ontelbare soorten zoogdieren, vogels, insecten, planten en bomen. Nog steeds worden er nieuwe soorten planten en dieren ontdekt. Het grootste dier van het amazonewoud is de jaguar. Zelfs het kleinste dier in het regenwoud is in verhouding tot wat wij kennen groot. Neem nu bijvoorbeeld de mier. Deze dieren zijn zo’n 3 cm lang!! En wat dacht je van onze harige vriend de tarantula? 

Verder vind je felgekleurde kikkers, tapirs, gifslangen, wurgslangen, luiaards en vele soorten apen zoals de brulapen, het doodshoofdaapje en ook het kleinste aapje ter wereld, de dwerg oeistiti (Cebuella pygmaea). Deze wordt maar ± 16 centimeter groot.

Ook allerlei opvallend gekleurde vogels, zoals toekans, ara’s, papegaaien, parkieten, roofvogels en prachtig gekleurde vlinders waaronder de blauwe vlinder (morpho butterfly). Er wordt gezegd dat het geluk brengt als deze beauty je pad kruist!!

doodshoofdaapje
een doodshoofdaapje

De bomen zijn wel 60 meter hoog. Niet voor niets worden ze “woudreuzen” genoemd. Ook de varens en bananenbladeren kunnen groter worden dan een volwassen mens. Veel van onze kamerplanten komen daar gewoon in de vrije natuur voor. Natuurlijk hebben deze planten ook prachtige bloemen. We vinden hier bijvoorbeeld de bromelia en de orchidee. Grote palmbomen en acacia's reiken omhoog naar hoogten van wel 30-40 meter. Dit wordt de middellaag genoemd. In de onderlaag groeien kleine palmboompjes. Brede struiken groeien tot een hoogte van ± 6 meter. (Alleen al in het "laagland" regenwoud zijn er al meer dan 900 palmsoorten beschreven). In de bovenlaag van het woud groeien de toppen dicht op elkaar waardoor meer dan 98 % van het daglicht wordt geweerd. Hierdoor groeien op de bodem alleen maar planten die in een schaduwrijke of zelfs donkere omgeving kunnen leven zoals diverse varens, mossen, enz.

De vruchten die je in de westerse landen in de supermarkt vindt, groeien daar gewoon in “het wild”. Over het algemeen kunnen deze gewoon gegeten worden, maar overleg dit wel even met je gids.

Diverse planten en kruiden uit het Amazonegebied hebben een geneeskrachtige werking. Veel van onze medicijnen vinden hun oorsprong in het tropisch regenwoud. Daarom is het o.a. zo belangrijk dat het onverantwoord kappen wordt tegengegaan. Elk stuk dat wordt weggekapt maakt de kans kleiner dat er een nieuw medicijn wordt ontdekt tegen nu nog dodelijke ziekten, zoals b.v. aids en kanker.

Amazone dolfijn
een Amazone-dolfijn

Ook de Amazonerivier zelf herbergt vele “schatten”. Vele hiervan zijn zo beroemd dat er diverse films over gemaakt zijn. Enkele van deze filmsterren zijn o.a. de piranha, de krokodil en de anaconda. 

Minder beroemd, maar veel zeldzamer zijn de roze- (bôto) en grijze (tucuxi) zoetwater dolfijnen. Het Amazonegebied is de enige plaats waar je deze zoogdieren tegen kan komen.