DE MENSELIJKE BEWONERS

In het Amazonegebied leven verschillende soorten indianenstammen. Zij leven al jaren in harmonie met de natuur en met de rivier. Westerse invloeden hebben echter de levensstijl van veel van deze stammen, meestal niet ten goede, veranderd. Door de komst van de westerse bevolking werden er grote stukken oerwoud weggekapt om plantages aan te leggen. Later werd dit overgenomen door de rubberindustrie (serinqueiros) en weer later door de goudzoekers (garimpeiros). Elke keer waren de Amazone-indianen en hun leefruimte de dupe. De indianen werden tot slaven gemaakt of vermoord. Velen stierven ook door ziekten die de blanken met zich meebrachten zoals griep en pokken.

Yaqua vrouwen
enkele Yaqua vrouwen

Volgens de boeken zijn er ongeveer 380 verschillende indianenstammen. Er worden echter nog steeds nieuwe stammen ontdekt. Bekende stammen zijn o.a. de “Yanomami”, de “Ashaninka” en de “Arara”. Bij Leticia vindt men o.a. de “Tikuna” indianen en de “Yaqua” indianen. Een bezoek aan deze gastvrije bevolking is zeker de moeite waard.

De meeste indianenstammen bestaan uit enkele gezinnen die bij elkaar wonen in een dorp. De traditionele woonplek in zo’n dorp is een maloca. Dit is een stamhuis waar meerdere gezinnen bij elkaar wonen. De maloca is een waar kunstwerk gemaakt van palmvezels en tropische bladeren. Hier woont ook de Sjamaan, een soort medicijnman. De maloca is meestal het middelpunt van het dorp. Eromheen staan nog kleinere hutten waar de rest van de bevolking leeft. Men slaapt in hamaca’s, een traditionele hangmat.

Er bestaat een mogelijkheid om via ons een bezoek te brengen aan een Sjamaan. Je kan veel van hem leren. Tevens bestaat de mogelijkheid om één van de rituelen mee te maken: het drinken van de javasca (ayahuasca).