LETICIA

 

Leticia, de hoofdstad van het Colombiaanse departement (provincie) Amazonas, is een mooi en rustig plaatsje aan de Amazone met een vriendelijke bevolking. Leticia ligt nog net in Colombia op de grens met Brazilië en Peru en heeft een inwonersaantal van ± 23000. Het is een vrij modern stadje met een goed ziekenhuis, een telecom bedrijf, een Banco de Bogotá, waar je kan pinnen (Cirrus) en travellercheques kan wisselen en zelfs een internetcafé.

Een deel van de markt.Verder is er een kleine dierentuin en het bekende Parque Santander. In dit park kan je ’s avonds honderden parkieten zien terugkeren naar hun “slaapboom”. Een spectaculair gezicht en geluid!! Ook herbergt het stadje diverse gezellige restaurantjes waar je voor weinig Peso’s goed kan eten en leuke terrasjes om wat te drinken. Hier kom je al gauw in contact met de plaatselijke bevolking die je een echt “thuisgevoel”geven. Natuurlijk zijn er ook leuke souvenirwinkeltjes, maar het is natuurlijk veel leuker (en goedkoper) om je souvenirs bij de echte Amazone indianen te kopen tijdens een toer.

De kerk in LeticiaAls je een lekker avondje wilt swingen, dan kan je dat doen in de discotheek van Leticia of die van Tabatinga, een Braziliaanse dorp 4 km verderop (net over de grens). In de Braziliaanse discotheek is er elke vrijdagavond live muziek met een dansgroep. Zeker de moeite waard!!!!

De hotels zijn netjes en in verschillende prijsklassen. Je kunt kiezen voor een kamer met of zonder airconditioning. Aanbevolen zijn o.a. het “Residencias Fernando” en het “Amazon Hotel”. Als je echter wat meer luxe zoekt dan is er ook het “Hotel Anaconda”.

De kooplui en hun klanten komen met de boot naar de markt.Aan de waterkant is het meestal één en al bedrijvigheid. Leticia is namelijk een handelscentrum waar mensen van de omringende dorpjes naar toe komen om groente, fruit en vis te kopen. De kooplui en klanten varen vaak in lange, smalle kano’s met eenvoudige “typische amazone” buitenboordmotoren. Een leuk spektakel!

Typerend voor Leticia en zijn naburige Braziliaanse buurstadje Tabatinga is het plaatselijke vervoer. De meeste mensen gebruiken er namelijk brommertjes. Je ziet ze in alle soorten en maten. Soms zie je een hele familie op één brommertje voorbij tuffen. Als je echt de omgeving wilt verkennen, dan is zo’n brommertje huren een must.

O ja, de buitentemperatuur in Leticia? Deze is meestal tropisch boven de 30 graden Celsius!!!

Het watervliegtuig naar Iquitos in Peru.Het is heel makkelijk om vanuit Leticia door te reizen naar bijvoorbeeld Iquitos in Peru of naar Manaus in Brazilië. Naar Iquitos reizen kun je met een snelle boot (ongeveer 8 uur varen) of met een langzame boot (ongeveer 3 dagen varen). Wil je echter nog sneller zijn dan is er voor de liefhebber ook de mogelijkheid om met het watervliegtuig te gaan! De boot naar Manaus doet er 4 dagen over. Natuurlijk kun je ook naar Manaus gaan op de avontuurlijke manier…..met ons!!!!

Denk er voor vertrek wel aan dat je niet vergeet de douanestempel te halen voor het verlaten van Colombia en de douanestempel voor het binnengaan van Brazilië of Peru!!