DE AMAZONE

De Amazone is met zijn lengte van ± 6280 kilometer de op één na langste rivier ter wereld (alleen de Nijl, in Egypte, is langer). Als je echter kijkt naar de hoeveelheid water die door deze rivier wordt afgevoerd is het, zonder twijfel, de grootste en machtigste rivier van onze planeet. Hij stroomt dwars door het tropisch regenwoud waarin talloze planten, dieren en indianenstammen leven.

Kaart Amazone
het amazonegebied

De Amazone ontspringt in het Andes gebergte in het westen van het Zuid-Amerikaanse continent. Onderweg passeert de Amazone o.a. de plaatsen Iquitos in Peru en Leticia in Colombia. Daarna gaat hij verder dwars door Brazilië naar zijn eindpunt in de Atlantische Oceaan bij het plaatsje Belem. Meer dan 15.000 zijrivieren voorzien de Amazone van water. Een aantal van deze zijrivieren zijn op zichzelf al meer dan 2000 tot 3000 kilometer lang.

Bij het drielandenpunt (tres fronteras) van Peru, Brazilië en Colombia ligt in Colombia het plaatsje Leticia. Hier bevinden zich 2 belangrijke zijrivieren namelijk:
 
-         De “Putumayo”. Deze vormt de grens tussen Peru en Colombia (in het Noorden).
  -         De “Javari”. Deze vormt de grens tussen Peru en Brazilië (in het Zuiden).


AmazonerivierDe breedte van de Amazone varieert van 100 meter tot 10 kilometer. Op sommige plaatsen kan deze zelfs 65 kilometer breed worden. In november stijgt het waterpeil van de Amazone door aanvoer van regenwater uit het Andes gebergte. De hoogste waterstand wordt bereikt rond de maand juni. 

Bij hoog water verdwijnen vaak de kleine eilanden, die in de rivier liggen, onder water. Elke keer wordt er door het hoge water delen van deze eilanden meegenomen en elders weer “neergelegd”. Zo ontstaan er telkens weer nieuwe eilanden.

Als het water gaat zakken dan blijft er een sliblaag achter die de grond zeer vruchtbaar maakt. Deze vruchtbare grond wordt o.a. gebruikt om meloenen op te kweken.